Stoły jak co roku uginały się od smakołyków. Były przepyszne regionalne potrawy, ciasta, nalewki i herbatki. Gospodynie ze wszystkich sołectw gminy Szaflary spisały się na medal. Każde z kół gospodyń wiejskich przygotowały po kilkadziesiąt potraw.
Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko” został zorganizowanyw remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Zaskalu. Prowadzili go radny powiatowy Jacek Król oraz Marta Ścisłowicz, szefowa koła Związku Podhalan w Zaskalu. Było tam 9 stołów z potrawami przygotowanymi przez gaździny, a także Związek Podhalan i nowotarską szkołę rolniczą. Warto przypomnieć, że konkurs został wymyślony przez Anielę Król z Zaskala oraz śp. poetę Bogdana Werona.
W programie imprezy prócz degustacji prezentowanych w konkursie potraw było i coś dla duszy. Na scenie wystąpił zespół regionalny „Mali Zaskalanie”, odbyły się też posiady góralskie z zespołem Warasy.
Organizatorem XXVI Gminnego Konkursu Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko” był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, OSP Zaskale, miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich, Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach oraz wójt gminy Szaflary Rafał Szkaradziński.